אמא יקרה – הסודות הכי כואבים של אמהות אחרי לידה

אמא יקרה,

במשך תשעה חודשים התכוננת ללידה.
הרגשת את התינוק צומח ברחמך, קראת, למדת, השתתפת בקבוצות בפייסבוק ובקורס הכנה ללידה, בחרת מי יהיו השותפים שלך ללידה, תיאמת אתם ציפיות ואפילו הכנתם תכנית לידה.

הלידה עברה – אולי כמו שציפית ואולי הפוכה לגמרי מתכנית הלידה שלך. את כבר חובקת תינוק קטן וריחני, ונדמה שהגשמת את כל מה שרצית, אבל זה לא בדיוק מרגיש ככה?closeup-of-newborn-baby-boy-sleeping-on-his-mothers-chest

החיים אחרי הלידה

החיים אחרי הלידה אינם רק חיוכים של תינוק שמנמן ומגרגר ושביעות רצון.
הרבה פעמים אמהות טריות מגלות ששכחו להכין אותן לרכבת ההרים ההורמונלית שמביאה אתה הלידה, ששכחו לגלות להן שהנקה היא לא תמיד כזו טבעית ופשוטה כפי שחשבנו, ששכחו לגלות להן שלפעמים 3 שעות שינה רצופות יכולות להיראות כמו פנטזיה רחוקה, וששכחו להכין אותן לעובדה – שהרבה יותר מחוויית הלידה – חוויית האמהות היא חוויה עצומה של אובדן שליטה.

בייבי בלוז או דכאון אחרי לידה?

כמעט אין אשה שלא חווה אחרי הלידה שינויים קיצוניים במצב הרוח, בכי פתאומי, אי שקט, חוסר ריכוז, דאגנות יתר, כעס או קשיי שינה.
למעשה המחקר מדבר על כ 80% מהאמהות הטריות שחוות "בייבי בלוז" – השם המקצועי שניתן לתופעות אלה המתרחשות בימים הראשונים עד שבועיים לאחר הלידה.
הן לא נעימות, ועשויות להלחיץ אותך או את האהובים שלך, אבל בהחלט נורמליות ובדר"כ יחלפו מעצמן עם מנוחה ותמיכה מספקת.

אצל אחת לתשע או עשר נשים, התופעות הללו לא חולפות ואף מחמירות. דכאון אחרי לידה עשוי להופיע בחודשים הראשונים ועד כשנה אחרי הלידה ולהתבטא בעוצמות שונות של תסמינים כמו – עצבות משמעותית רוב שעות היום, אובדן עניין והנאה מדברים שהיית רגילה ליהנות מהם, עודף או חוסר שינה, הערכה עצמית נמוכה, רגשות אשם, עייפות יתר, קשיי ריכוז, מחשבות על מוות ופגיעה עצמית, היעדר תקווה, בכי ללא הפסקה, תחושת ריחוק מהתינוק, חרדתיות או רצון לפגוע בתינוק.

תחושת הלבד

כשנולדת אמא נולדת גם סופרוומן, נכון?
זוהי לפחות הציפייה מאיתנו בחיים המודרנים: להניק, לטפל בתינוק, להיות בת זוג אוהבת, לשמור על בית מסודר, לאכול כמו שצריך ולחזור במהרה לגזרה וכמובן להמשיך ולפתח קריירה מצליחה.
עם הציפייה הזו, לא פלא שאמהות טריות רבות חשות בדידות עצומה מול עוצמת התופעות הקשות המתלוות לחוויית ה"בייבי בלוז" או ה"דכאון אחרי לידה".
אמהות רבות חוששות שאם יודו שקשה להן, אם מישהו יחשוב לרגע שהן סובלות מדכאון, יהיו לכך השלכות משמעותיות לגבי ההערכה העצמית שלהן, ההערכה של הסביבה, וחמור מזה – הן חוששות מהאפשרות של עירוב הרווחה והפרדת התינוק מהן.

 

אמא יקרה – את לא צריכה להיות לבד

beautiful-young-mother-holding-her-baby-son-in-her-arms-sitting-on-bed

למרות 14 שנים בתחום ההריון, לידה והורות כדולה, כמדריכת הכנה ללידה ומכשירה דולות, לאורך השנים תמיד הקפדתי להסביר על התחושות אחרי הלידה, אבל בפועל – לא באמת ידעתי למי להפנות אמהות החוות קושי רגשי לאחר הלידה.
זו הסיבה שהתרגשתי כל כך להשתתף בשבוע שעבר בהשתלמות שיזמה עמותת אמא יקרה – עמותה לנשים החוות קושי רגשי/דיכאון במהלך ההריון ולאחר הלידה שהוקמה על ידי קבוצת נשים שהיו שם, והחליטו לעשות הכל על מנת להיות שם עבור נשים אחרות.

את הידע והמסקנות שאספתי בהשתלמות הזו עוד אשתף פה בהמשך, ובינתיים – אם את זקוקה לאוזן קשבת, אם את צריכה חיבוק מכיל, אם את רוצה לדעת שאת לא לבד – צרי קשר עם עמותת אמא יקרה.

זקוקה לתמיכה וייעוץ ונשות מקצוע?
כנסי לאפליקציית "גדולה אונליין" ותהני מידע, כלים ותמיכה בהריון, בלידה ובהורות.

עוד
בבלוג