שליטה בלידה.
יש פה מישהי שתהיה מוכנה להצהיר שהיא לא חולת שליטה? שלא חשובה לה שליטה בלידה? אשמח להכיר אותה אם כן, כי באופן אישי לא יצא לי להכיר אשה כזו לאורך 14 שנות עבודתי כדולה ומדריכת הכנה ללידה.
הרצון לשליטה בלידה, להבנה של מה קורה ולתחושה שאנחנו לא סתם נסחפות במשהו שקורה לנו או קורה בגוף שלנו הוא די אוניברסלי.
כמה קל היה לו היינו יודעות מראש מתי תתחיל הלידה? כמה זמן היא תארוך? איך בדיוק ירגיש הכאב, איך תסתיים הלידה? איך יראה התינוק? איזו אמא אני אהיה?
"המושג של שליטה בלידה, הוא מושג שצריך לוותר עליו" אמרה ד"ר יעל ארבל – מנהלת חדרי לידה בבית החולים לניאדו – בראיון משותף שלנו לרגל החשיפה בתכנית הבוקר של פאולה וליאון של התכנית לידה ויזואלית שיצרנו. ואני לא יכולה שלא להסכים.
לידה היא מאורע בו אין לנו שליטה. הכל יכול לקרות בלידה. אבל אם נחשוב לעומק נבין שהלידה היא מעין מיקרוקוסמוס מתומצת, לפרק זמן קצוב של החיים עצמם. אם נחשוב לעומק נבין שגם בחיים עצמם הכל יכול לקרות ואין לנו שליטה.
איך אנחנו מייצרות לעצמנו את תחושת השליטה בחיים?
בדרך כלל אנחנו משיגות אשלייה של שליטה באמצעות ידע.
אנחנו לומדות כל מה שאפשר על הסביבה שלנו, על מסלול החיים אליו אנחנו שואפות ועל האפשרויות העומדות בפנינו. אנחנו מתייעצות, מקבלות המלצות ורוכשות כמה שיותר מידע על מה שעומד לפנינו.
אנחנו מתכננות תכניות.
"האדם מתכנן תכניות ואלוהים צוחק" . נכון, אמרו את זה לפנינו. ובכל זאת, רוב האנשים בעולם המודרני מתכננים את מהלך חייהם – בגדול – וגם בקטן, למרות הידיעה שבכל רגע נתון ייתכן וניאלץ לסטות מהתכנית
אנחנו מתקשרות עם הסביבה שלנו
בכל רגע נתון, בכל צומת אפשרית ובכלל – אנחנו שואבות מידע ממה שקורה סביבנו ומהאנשים הנמצאים סביבנו. אין כמו שיחה כנה עם אדם שאנחנו סומכות עליו כדי להחזיר לעצמנו את תחושת השליטה.
אנחנו בוחרות מבין האפשרויות העומדות לפנינו
תמיד יש אפשרויות. אם יש בידינו את הידע הרלוונטי עבורנו, התחושה שהבחירה היא בידינו בכל רגע נתון מייצרת תחושה של שליטה, גם אם היא לא מובילה לדרך המקורית בה בחרנו או תואמת לתכנית שיצרנו.
אז מה ההבדל בין שליטה בחיים לשליטה בלידה?
כ"חולות שליטה" , נדמה לפעמים שהיינו רוצות לשלוט בכל. לפעמים גם בדברים קטנים וחסרי משמעות.
הלידה אינה דבר קטן וחסר משמעות. הלידה היא אחד השיאים המשמעותיים בחיים שלנו. חשוב לנו שבסוף התהליך הזה נצא בריאות ועם ידיים מלאות.
בתוך חדר לידה יש תחושה שהשליטה בלידה היא בידי הצוות ברפואי. אנחנו מסתכלות עליהם כאל כל יכולים ובוטחות בהם עם היקר לנו מכל.
ובכל זאת, חשוב שנצא מהלידה לא רק בידיים מלאות אלא גם עם חווייה טובה. עבור רובנו תחושת השליטה בלידה, גם אם היא חלקית – בדיוק כמו בחיים – תסייע ליצירת החוויה הטובה.
אז מהי הדרך לחוויית לידה טובה?
השגת תחושת שליטה בלידה באמצעות רכישת ידע –
קריאת ספרים, מאמרים וכתבות, השתתפות בקבוצות בפייסבוק, השתתפות בקורס הכנה ללידה, שיחות עם בעלות ידע ונסיון והיכרות עם כל האפשרויות הפתוחות בפנייך בלידה. כל מה שיסייע לך להרגיש שאת מכירה את הדרך העומדת לפנייך.
בניית תכנית לידה –
נכון, אף אחד לא מבטיח שתכנית הלידה שלך תתגשם , למען האמת רוב הסיכויים שלא. אבל עצם הידיעה שיש לך כיוון, שיש איזושהי תכנית שאת שואפת לממש, שהאנשים סביבך מכירים ויודעים לעזור לך לממש תעזור לך להרגיש בשליטה.
תקשורת בלידה –
גם אם הצוות המטפל בך עמוס ולחוץ, יש לך זכות בסיסית לקבל מידע מלא על כל התהליך. למדי מראש ולמדי את השותפים שלך לשאול שאלות ולתקשר עם הצוות הרפואי כך שתדעי מה מצבך בכל רגע נתון ותוכלי לבחור מה נכון לך ולתינוקך מתוך ידע מלא.
בחירות בלידה –
לעתים בלידה נצטרך לעשות בחירות שאינן תואמות את הרצונות והתכניות המקוריות שלנו. ובכל זאת – תשומת הלב, מתן המידע המלא והרלוונטי והאפשרות שלנו להיות שותפות מלאות ופעילות באמצעות בחירה בין האפשרויות שלנו, תעניק לנו תחושה של שליטה שתעצים את האפשרות לסיים את הלידה בחוויה טובה.
עם שליטה או בלי , אני מאחלת לך חוויית לידה טובה ובריאה וידיים מלאות. בהצלחה.