אחד החששות הנפוצים של נשים לקראת לידה הוא החשש מחתך החיץ (אפיזיוטומיה).
הימים בהם היה מבוצע חתך חיץ באופן אוטומטי בכל לידה חלפו והיום המיילדות עושות את המקסימום בכדי להימנע מחתך.
לצורך כך הן מעסות את איזור הפרינאום עם שמן שקדים ומניחות רטיות חמות על כל האיזור לקראת יציאת הראש.
לפעמים ראש התינוק כבר ממש קרוב ונמצא בפתח הנרתיק אך המיילדת מבחינה כי ייתכן והמקום אינו רחב דיו ואינו מאפשר יציאה חלקה של התינוק אלא עלול להיגרם קרע ברמה זו או אחרת באיזור.
במצב כזה המיילדת/הרופא מעדיפים לבצע חתך חייץ מבוקר בכדי לעזור לראש התינוק לצאת בקלות ולמנוע פגיעה חמורה יותר של האיזור מחתך בלתי מבוקר.
חתך מקצר את שלב הלחיצות ולעיתים אף רצוי במצב בו העובר מתחיל להראות סימני מצוקה ושלב הלחיצות מתארך בשל עייפות היולדת.
חשוב לזכור שעל המיילדת/רופא לבקש את רשותכן לפני ביצוע החתך ויש לכן זכות לסרב למהלך.
לגנטיקה וסוג העור שלך, תנוחת הלידה, מהירות יציאת התינוק, מצב התינוק ומשך שלב הלחיצות השפעה על הסיכוי לקרע או צורך בחתך יזום.
ובכל זאת, בכדי לנסות ולהימנע מהחיתוך מומלץ לעשות בבית עיסוי פירנאום משבוע 35 ואילך.
עיסוי הפרינאום יגמיש את האיזור ויכין אותו למתיחה בלידה וכן יסייע לך להתרגל לתחושות שעשויות לצוץ במהלך הלידה.
את עיסוי הפרינאום תוכלו להפוך לחוויה זוגית – אווירה רגועה, מוסיקה נעימה, נשימות ותנוחה נוחה על המיטה.
לחלופין תוכלי לעשותו לבד בתנוחה בה רגל אחת מורמת לשירותים או על המיטה (נוח פחות אך אפשרי).
איך מבצעים עיסוי פרינאום?
טובלים את הבהונות או לחלופין את האצבע והאמה בשמן שקדים שמזגתם לקערית נקייה.
מעסים בעדינות את פתח הנרתיק תוך נשימה והרפיה של רצפת האגן.
מתחילים לעסות את פתח הנרתיק בתנועות מתיחה עדינות כלפי פי הטבעת ולצדדים, משאירים את האצבעות במתיחה, נושמים ומרפים למספר נשימות עמוקות וכך הלאה.
סביר להניח שתחושי תחושת צריבה עדינה שתשתפר ככל שתמשיכו לרכך את הרקמות.
כמה ומתי? כדאי לבצע עיסוי פרינאום למספר דקות מדי יום.
אפשרויות אחרות להכנת איזור הפרינאום ללידה –
· ניתן למלא קערה במים חמים ועלי רוזמרין, להניח אותה בשירותים ולשבת מעליה (לוודא קודם שלא חם מדי!)
· שימוש במכשיר אפי-נו