אמא ותינוק בריאים וגם חווית לידה טובה

שרשור שקראתי לאחרונה באחת מקבוצות התמיכה לקראת לידה, הזכיר לי שלידה טבעית עדיין נחשבת במקומותינו ל"טרנד" או שגעון חולף של נשים משועממות שממש נהנות מכאב. מצחיק בעיני איך מה שהיה בעבר האפשרות היחידה להביא ילדים לעולם הפך ליוצא דופן עוד יותר מניתוח קיסרי – ההליך שבזכותו הומצא המושג "יוצא דופן".

אז מהי בכלל לידה טבעית? תלוי את מי שואלים. יש שיתייחסו לכל לידה בה התינוק יוצא בדרך בה הטבע תכנן שיצא כלידה טבעית, ויש שיתייחסו ללידה טבעית כאל לידה שאינה כוללת כלל או כמעט בכלל התערבויות רפואיות. לצורך הדיון בואו נלך אל הקיצון, לידה טבעית במושגים הנפוצים : זו שרק אמיצות או משוגעות בכלל חושבות לעשות – בלי התערבויות כמו השראת לידה או זירוז, בלי משככי כאבים רפואיים, בלי שכיבה על המיטה, עם המון תנועה ותמיכה בלידה. למה ? כי אפשר…

קרנה של המדיקליזציה שמאפיינת את העולם המודרני שלנו יורדת לאטה. לאט לאט אנחנו מבינים שהרפואה אינה מדע מדויק, שלצורך הרפואי לשלוט בכל יש גם מחיר, ושבעצם גוף האדם יודע להתמודד בעצמו עם הרבה דברים – במיוחד עם לידה, תהליך שהגוף שלנו הותאם לעשות באופן מיטבי במהלך אבולוציה ארוכת שנים. קורסי הכנה ללידה מסייעים לנשים רבות להבין ולהאמין שאם רק יאפשרו לגוף שלהן, הוא ידע להפריש במהלך הלידה הורמונים מרגיעים כל כך שאם רק היו מוכרים אותם הם היו הסם הנמכר בעולם… הן לומדות שלכל התערבות בתהליך יכול להיות מחיר, שידרוש התערבויות נוספות שעשויות לפגוע בחוויית הלידה. וכל זה נכון לחלוטין. כשהטבע נדיב ומחייך אלינו , אשה שתבחר ללדת בלידה טבעית , גם במסגרת בית חולימית, תוכל במקרים רבים ליצור לעצמה חוויית לידה טובה, מרגשת, ומעצימה …

אשה חכמה, מנוסה, ויקרה לי מאד, אמרה לי פעם שהטבע הוא גם אכזר לפעמים. מספיק לפתוח חדשות ולשמוע על רעידות אדמה כדי להבין עד כמה… הרפואה הצליחה לשנות ללא היכר את הסטטיסטיקות של בריאות האם והתינוק: בזכות הלידות הקיסריות, בזכות ההתערבויות. כשמסתכלים על הנתונים כך, קל יותר להבין את הרצון של הצוות הרפואי לשלוט במצב – אמהות בריאות ותינוקות בריאים – זוהי השורה התחתונה מבחינת הצוות הרפואי, ואם נודה בכך – גם עבורנו.

אז מה האפשרויות שלנו? האם כדי להבטיח את בריאותי ואת בריאות התינוק שלי עלי לחוות חווייה קשה? והאם כדי לחוות לידה טובה ומרגשת עלי לסכן את בריאותי ואת בריאות תינוקי? ברור לי שיהיו אנשים שיגידו שכן, לשני הצדדים, אבל בעיני ומנסיוני ארוך השנים כדולה וכמדריכת הכנה ללידה אני מאמינה שיש דרך ביניים – שביל זהב. על מנת לסייע לכם לגלות את שביל הזהב, כתבתי כמה עקרונות שהם מאד חשובים בעיני, ויסייעו לכם לחוות את חוויית הלידה כחווייה טובה ומעצימה מחד, תוך בטחון מירבי מאידך:

1. בצעו מעקב רפואי מלא בהתאם להמלצות הצוות הרפואי ובהתאם לתחושתכם ואמונותיכם

2. תינוק בריא בגוף בריא – שימרו על עצמכן במהלך ההריון – הקפידו על תזונה נכונה, פעילות גופנית, ושמרו על מצב רגשי תקין ואופטימי

3. ידע הוא כח – המידע נגיש לנו היום בכל צורה ודרך, נצלו אותו לטובתכם, לימדו כל מה שרלוונטי להריון שלכם, וותרו על סיפורי זוועה

4. הכנה ללידה – קורס קבוצתי, קורס פרטני, קורס בוידאו או אפילו שיחות עם חברות שילדו – ככל שתדעו יותר על מגוון האפשרויות העומדות בפניכם כך תוכלו לבחור מה נכון לכם בצורה טובה יותר.

5. במערכת תמיכה – בן זוג, אמא, חברה, מיילדת פרטית או דולה – אדם נוסף שיסייע לכם לצעוד בדרך החדשה הזו

6. תכנית לידה ותיאום ציפיות – הרשו לעצמכן לפנטז על לידת החלומות שלכם ותאמי ציפיות עם מערכת התמיכה שלך כך שיסייעו לך להגיע ללידה כזו

7. תקשורת בין אישית – אחד הדברים החשובים בעיני הוא התקשורת עם הצוות המטפל בלידה שלכם. תתפלאו לגלות עד כמה מידע שמתקבל בעקבות שאלה שתשאלו יכול לשנות את חוויית הלידה שלכם.

8. גמישות מחשבתית – "בלידה, אף פעם אין דבר כזה שאין דבר כזה" – ולכן חשוב להיות תמיד פתוחים לשינויים. אני מאמינה שאם בכל צומת תקבלו את מירב המידע ותהיו גמישים לבחור בהתאם למצב, חוויית הלידה שלכם תשאר מוצלחת גם אם הלידה תיראה שונה מזו שפינטזתם עליה.

9. לידה פעילה – פיזית אבל גם מחשבתית – תהיו אקטיבים בתהליך. גם מבחינה פיזית – תנוחות ותנועותיות (כן, גם עם אפידורל אפשר) וגם מבחינת שותפות מחשבתית – תהיו שותפים פעילים בקבלת ההחלטות עם הצוות.

10. רק להאמין – אופטימיות היא שם המשחק… בואו מלאי אמונה שלפניכם החוויה המרגשת ביותר שתחוו בחיים. אני מבטיחה שזה יתגשם

עוד
בבלוג