לידה פעילה – ג'נט בלאסקס בישראל, ינואר 2018

לידה פעילה

לידה, תהליך שמתרחש באופן טבעי כבר עידן ועידנים. מה יש לנו לחדש לגביו בכלל?

מדהים להבין – שהמון. דעות משתנות, מחקרים מגלים והנסיון שלנו , שרק מתעצם מגלה עוד ועוד על הכולם הנפלא הזה של לידה.

זכינו השבוע להקשיב לאחת הנשים המשמעותיות בעולם הלידה של ימינו – האשה שטבעה את המושג "לידה פעילה" בהקשר שאנחנו מכירות היום – ג'נט בלאסקס.

המיילדת ובעלת מרכז "אמא אדמה" שרי קרוכמל, בשיתוף עם מיילדת הבית ומובילת ארגון מיילדות הבית בישראל מיכל בונשטיין הביאו את ג'נט בלאסקס להרצאה על החידושים בעולם של לידה פעילה.

Janet Balaskas on stage

לידה פעילה אז והיום

לאחר שקראתי את הספר "לידה פעילה" עשרות פעמים, דיברתי עליו ללא סוף בקורס הכנה ללידה, בקורס דולות ועם הנשים והמשפחות שזכיתי ללוות כדולה, התרגשתי מאד לראות את האשה הזו פנים מול פנים.

כששרי, מיכל וג'נט עמדו בזו אחר זו על הבמה וסיפרו על דברים שקרו בעולם ההריון והלידה לאורך שנות עבודתן, היה מדהים להיווכח שאנחנו מצליחות לייצר שינוי – לאט אבל בטוח.

תנוחת לידה

היום כבר לא ברור שאשה צריכה לשכב בלידה – ולהפך.

ג'נט דיברה על הבנות משמעותיות נוספות הקשורות למבנה שריר הרחם , לזרימה של ההורמונים והחמצן בדם, ולאופן בו השריר הזה – יותר משהוא מתכווץ – הוא פועם.

היא השוותה את פעילות שריר הרחם לאופן התנועה של מדוזה, או מצנח פתוח – כפעימות סדרתיות שלמעשה מוחקות את צוואר הרחם בהדרגה. כל זה , לדבריה, יכול להתרחש הרבה יותר טוב בתנוחות אנכיות.

השראת לידה וזירוז

היום כבר ברור שהתינוק יודע מתי הגיע זמנו לבוא לעולם – לתינוק, אומרת ג'נט, נוח בערך כמו לאמא שלו במהלך השבועות האחרונים להריון (כלומר לא ממש…) .

ג'נט מציינת שמחקרים עדכניים מראים כי התינוק, ברגע שגופו והריאות שלו בשלות, הוא זה שמפסיק לייצר פרוגסטרון (השומר על ההריון) ומייצר פרץ של אסטרוגן.

אותו אסטרוגן שמאפשר יצירת המון קולטנים לאוקסיטוצין על פונדוס הרחם כך שהרחם יוכל לפעול בצורה מיטבית ויעילה ולייצר צירים (או לדבריה – פולסים או פעימות) יעילים וטובים שיקדמו את הלידה.

זו הסיבה, לדברי ג'נט, שיש לשקול ברצינות את הזירוזים שניתנים כעניין שבשגרה בשבוע 41, ולבדוק כל הריון ועובר לגופו – הזירוזים הניתנים כשהרחם והעובר אינם בשלים לדבריה פשוט לא משפיעים על הרחם כמו שצריך….

הורמונים טבעיים

היום כבר ברור שהקידמה, על כל יתרונותיה, קצת מסבכת אותנו.

השימוש בטלפונים ניידים, טבלטים, ומחשבים בשעות הערב, והשימוש שלנו באור בשעות הערב, מפריע לדברי ג'נט בלאסקס לזרימת המלטונין. אותו הורמון שעובד היטב בשעות החשיכה ו – כך מסתבר – מסייע להורמוני הלידה לזרום באופן נכון.

אם את רוצה לאפשר לעצמך להכנס ללידה באופן טבעי, אומרת בלאסקס, המנעי משימוש במכשירים אלקטרונים בשעות הערב, הדליקי נרות במקום אורות ואפשרי להורמונים הטבעיים שלך לעבוד.

הדולה והשותפים בלידה

 

הדולות של גדולה בהרצאה של ג'נט בלאסקס
הדולות של גדולה בהרצאה של ג'נט בלאסקס

אחד הדברים שהדגישה ג'נט בלאסקס הינו על נקודות רבות ומשמעותיות – כדוגמת שלב המנוחה בלידה, רגע אחרי שצוואר הרחם נפתח לפתיחה מלאה ורגע לפני שמגיע המון אדרנלין עם שלב הלחיצות, בו חשוב מאד שהמלווים יהיו – אבל בשקט ולא יפריעו.

היא דיברה על מצב דמוי אקסטזה של היולדת בשלב זה, אך תמיד נשארת מעין "אנטנה" המופנית לחוץ ולכן חשוב כל כך להיות שם – הרבה יותר מלעשות באופן אקטיבי.

עיכוב חיתוך חבל הטבור

ג'נט בלאסקס חוזרת לנושא המאד מדובר בשנים האחרונות וממליצה במידת האפשר לאפשר מגע עור לעור ולהמתין עם חיתוך חבל הטבור כשעה . לאפשר לתינוק לשכב על אמו , לקבל את הגנת המערכת החיסונית של גופה ולאפשר להורמונים בגוף האם והתינוק להתאזן יחד.

בונדינג

ג'נט בלאסקס ממליצה גם על מגע עור לעור של השותף בלידה עם התינוק – בתום השעה הראשונה של מגע העור לעור עם האם. זוהי הזדמנות מופלאה לדבריה לייצר את החיבור המשמעותי הזה בין בן/בת הזוג לתינוק הטרי.

לסיכום,

לידה פעילה, לדברי ג'נט בלאסקס, היא לא רק פעילה בהגדרה הפיזית, אלא ובמיוחד מול המושג לידה המנוהלת באופן אקטיבי על ידי הצוות הרפואי. בלאסקס מדברת על השותפות הפעילה שלנו כיולדות בתהליך הלידה מול השותפות הפאסיבית בלידה המנוהלת באופן מלא על ידי הצוות הרפואי.

בעולם המודרני אנחנו כמובן בוטחות וסומכות על הצוות הרפואי המלווה אותנו בתהליך.

מהי הדרך הנכונה לייצר לידה פעילה בעולם של היום בעיני?  היכרות עם האפשרויות שלנו, הבנת היתרונות והחסרונות שלהן, בניית תכנית לידה ותקשורת פעילה ואמיתית עם הצוות המטפל שתבטיח אמא ותינוק בריאים וגם חוויית לידה טובה.

שתהיה לנו לידה פעילה!

הצטרפי לאירועים הקרובים של מועדון גדולה .

רוצה להיות פעילה בלידה?
מלאי שאלון התאמת דולה ונעזור לך לבחור את זו שתעזור לך לקדם את הלידה שלך.

 

עוד
בבלוג