ללדת מאהבה – אוקסיטוצין הורמון האהבה

הלידה הינה הוכחה לכך שגוף האדם הינו המכונה המדהימה ביותר עלי אדמות!

תהליך הלידה מתקיים בזכות פעילות מופלאה ומתוזמנת של הורמונים אשר בגופך.אחד מהם הוא הורמון מיוחד במינו הנקרא אוקסיטוצין שמכונה הורמון האהבה. בשורות הבאות אפרט עליו ועל תפקידו החשוב במהלך הלידה.

לפני שנתחיל מספר מושגים אשר יעזרו לך בקריאת המאמר:

הורמון – תרכובת כימית המשמשת לתקשורת בין תא אחד או קבוצת תאים לתאים אחרים. כשמגיע הורמון לתא המטרה, מתחוללת התגובה המתאימה בתאים אלה.  השפעת ההורמונים עשויה לעורר או לעכב תהליכים שונים, במקרה שלנו – את הלידה.

אוקסיטוצין (הורמון האהבה) – הורמון אשר מכווץ את הרחם בזמן לידה (ובכך מזרז את הלידה) ובנוסף מקל על הפרשת החלב בזמן הנקה.

אנדורפין  – חלק מקבוצה של חומרים כימיים המצויים באופן טבעי במוח, ומסייעים לשיכוך כאב ולשיפור מצב הרוח.

אדרנלין – הורמון הנוצר ומופרש על ידי "בלוטת יותרת הכליה". הפרשת אדרנלין גורמת למספר תופעות פיזיולוגיות הקשורות לתגובת "הילחם" או לחילופין "ברח" –  שני מנגנונים פיזיולוגיים בגוף האדם שנועדו לצרכי התמודדות עם איום או סכנה מיידית.

הורמון האהבה

אוקסיטוצין, המכונה גם הורמון האהבה הוא אותו הורמון שמעורב בכל ההיבטים המיניים של האדם, ובכללותם גם הלידה וההנקה. הורמון זה מופרש לזרם הדם מחלק במוח המכונה "המוח הפרימיטיבי" וגורם לצירי הלידה. צירי הלידה הם התכווצויות סדירות של הרחם, ובהשפעתם הישירה של הצירים –  צוואר הרחם  מתקצר ומתרחב כדי לאפשר לתינוק לצאת את אוויר העולם.
מחקרים מצאו שאותו הורמון אהבה מעודד אמון הדדי, נתינה, פרגון ובמקביל – מעכב תחושות של פחד.
במהלך לידה, הורמון זה מכין את הגוף להנקה ומעורר תחושות אימהיים. בכך תורם האוקסיטוצין להיקשרות ראשונית טובה בין האם והתינוק.

חושב להדגיש: הורמון עדין זה ישתחרר במהלך הלידה כל עוד תחוש האישה נינוחה ובטוחה. במקרים בהם תחוש היולדת מסיבה כל שהיא לחץ, מצוקה או איום – גופה יפריש אדרנלין.

האדרנלין הינו הורמון מעכב המופרש כתגובה לאיום או סכנה ותפקידו להכין את הגוף למנוסה או להיערך לקרב.
בחלק הראשון של הלידה הוא רק מעכב את ההתקדמות הטבעית של הלידה. אדרנלין מופרש בחלק השני של הלידה, כאשר היולדת צריכה להפעיל כוח רצוני ולדחוף את התינוק החוצה. גם אצל התינוק מופרש אדרנלין רגע לפני יציאתו והא גורם לו להגיע לאוויר העולם ערני וסקרן. שחרור מוגבר של אדרנלין בשלב הראשון של הלידה יעכב את הפרשת האוקסיטוצין ועשוי לגרום להחלשות עד העלמות הצירים!

כפי שנאמר, האוקסיטוצין מופרש לזרם הדם מחלק המוח המכונה "המוח הפרימיטיבי".  כאשר חלקי המוח האחרים, "המוח הרציונאלי" (או "נאו קורטקס"), נמצאים בפעולה – הם מעכבים את הפעילות באזור זה.כל שאלה כמו: "מתי הלכת לשירותים בפעם האחרונה?" או "מה מס' הטלפון של הבייביסיטר?", יצריכו מחשבה ויעכבו את הפרשת האוקציטוצין וכן את זרימת האנדורפינים שהם משככי הכאב הטבעיים של הגוף, אלו אשר עוזרים ליולדת להתמודד עם הכאב.

אותו אוקסיטוצין אשר מופרש במהלך הלידה , מופרש גם במהלך הגעה לסיפוק מיני (אורגזמה). לכן על מנת לגרום להפרשתו התקינה במהלך הלידה, יש לשאוף לתנאים דומים לאילו אשר ישנם בעת קיום יחסי מין: פרטיות, שקט, אור מעומעם.

מספר דרכים לעודד הפרשה יעילה של אוקסיטוצין במהלך הלידה:

נשימה, הרפיה ודמיון מודרך
עיסוי
רפלקסולוגיה
סביבה שקטה ורגועה.
פרטיות.
ההורמונים שמניעים את הלידה מופרשים בעיקר בהפסקות שבין הצירים ולכן חשובה המנוחה וההרפיה בין הצירים.
לקראת הלידה דברי על הפחדים שלך. בעזרת הכוונה ותמיכה נכונה ניתן לבחון מה הטריגרים שעלולים לגרום לך להיכנס למתח ודרכים להתגבר עליו.
כבר מן הצירים הראשונים דאגי שיהיו בסביבתך אנשים שגורמים לך  להרגיש נינוחה ובטוחה.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב google

עוד
בבלוג