אמא'לה – יחתכו אותי בלידה? מידע רפואי ואמין על אפיזיוטומיה, חתכים וקרעים בלידה

כל מה שחשוב לדעת על אפיזיוטומיה (חתך חיץ), חתכים וקרעים בלידה

אפיזיוטומיה (חיתוך החיץ שבין הנרתיק לפי הטבעת) היא אחד הנושאים שמעסיקים יולדות בפרט ונשים לפני לידה ראשונה בעיקר.

האפיזיוטומיה היא ההליך הכירורגי (הניתוחי) הנפוץ ביותר במיילדות, ומכיוון שמדובר באזור אינטימי ורגיש, תהליך ההחלמה מלווה באי נוחות וכאבים, ולכן גורם לחשש ופחד אצל הנשים בבואן ללדת.

איך זה נעשה, מתי ומדוע לעשות אפיזיוטומיה ?

מטרת החתך היא להרחיב את פתח הנרתיק בכדי לאפשר מעבר לראש התינוק ומצבים מסוימים להגן על הספינקטרים (סוגרים) של פי הטבעת.

בעבר, היה מקובל לבצע חתך בכל לידה ראשונה ובכל לידה מכשירנית (ואקום או מלקחיים). תודה לאל הימים האלו חלפו ואינם עוד.אשה יפה בהריון

היום בעקבות הנחיות שיצאו באיגוד האמריקאי למיילדות וגינקולוגיה לפני מספר שנים, אין מבצעים חיתוך של החיץ, אלא במקרים מסוימים שבהם יש צורך להגן על העובר או היולדת בשלב יציאת העובר (השלב השני של הלידה).

1. כאשר ישנה מצוקה עוברית ויש צורך לקצר את הזמן להוצאת העובר

2. כאשר נראה למיילד/ת שראש העובר גדול מידי למעבר ועשוי להיגרם קרע לא מבוקר ונזק לרצפת האגן

3. כאשר ישנה הערכת משקל מעל 4 ק"ג לעובר ויש חשש ל"כליאת כתפיים".

4. כאשר מתחיל להיווצר קרע לכיוון פי הטבעת ורוצים למנוע פגיעה בסוגרים.

אבל כפי שנאמר, היום כל מקרה נידון לגופו של עניין וזו החלטה שמתבצעת כאשר ראש העובר נמצא ממש על הפרינאום (החלק החיצוני של הנרתיק) בהתאם לגודלו, הרקמות האימהיות וכמובן הניטור.

אני מבטיח לכן, שאף אחד מהצוות הרפואי אינו רוצה לבצע חיתוכים מיותרים, ולהעביר לידה (במיוחד לידה ראשונה) ללא תפרים, הוא משאת נפשה של כל יולדת, אבל גם של כל מיילדת…

יש 2 סוגי חתכים שניתן לבצע :

חתך אלכסוני – שהוא החתך השכיח ביותר ובארץ מבוצע באופן כמעט בלעדי, ובו מבצעים חיתוך אלכסוני של כ-45 מעלות ימינה במטרה להתרחק מאיזור פי הטבעת.

חתך מרכזי –  שהוא השכיח ביותר בארה"ב, שבו מבצעים חתך ישר כלפי מטה לכיוון פי הטבעת.

 האם ניתן למנוע חתכים ?Pregnant woman mid section

זו שאלה מצוינת, שאין עליה תשובה ברורה מבחינה מחקרית רפואית.

כפי שציינתי, לגודל העובר, למבנה וגמישות הרקמות של האם (ויתכן שלמבנה יש גם קשר גנטי) יש משקל גדול. כמובן, שגם לניסיון ולסבלנות המיילדת והצוות הרפואי יש תפקיד חשוב.

חשוב לציין, כי גם אם לא יתבצע חתך יזום, יתכנו קרעים "ספונטנים" במהלך הלידה. רובם יהיו קרעים קטנים כמעט לא מורגשים עם החלמה מהירה וקלה (קרעים בדרגה 1-2)

וחלקם עשויים להיות קרעים עמוקים וקשים המערבים את הסוגרים של פי הטבעת , שיכולים לגרום גם לדימומים חזקים סביב הלידה, לריפוי איטי וקשה יותר וכן לפגיעה תפקודית של רצפת האגן והסוגרים.

לכן, אין המלצות ברורות כיצד למנוע חתכים, אבל לרוב בכדי לנסות ולהגמיש את האיזור, ניתן לבצע "עיסוי פרינאום". מדובר בעיסוי עם שמן טבעי (אגב, שמן תינוקות הוא לא שמן טבעי…)  או ג'ל יעודי של החלק התחתון של הכניסה לנרתיק. מתחילים בעיסויים בשבוע 35 ועד הלידה על בסיס יומי, או כל יומיים. את יכולה לבצע את העיסוי בעצמך או לבקש מהבעל לעשות זאת.

ניתן להשתמש במכשירים שעוזרים למתוח באופן מכאני את האיזור. מכשיר כגון אפינו (EPINO) שמנפח באופן מבוקר בלונית המוחדרת לפתח הנרתיק הוא אפשרות טובה. אולם גם כאן, אני חייב לציין כי הדעות חלוקות בנוגע לסיכויי ההצלחה במניעת חתך או קרעים וכן יש הגורסים כי מתיחת יתר, עשויה לגרום לפגיעה בשרירי רצפת האגן.

כבר יש חתך או קרע, איך מטפלים ?

התפירה מתבצעת ע"י רופאים מיומנים לכך ונעשית באמצעות חוטים נמסים (דהיינו החוטים נמסים ונעלמים לבד ואין צורך לבוא להסיר אותם). החתך נתפר לפי השכבות האנטומיות של האיזור ובסוף נתפרים הרירית החיצונית של הנרתיק והעור.

אין משמעות לסוג התפרים וסגנון התפירה (תפרים בודדים או ממושכים) ומה שחשוב, זה שמבחינה אסתטית התיקון יחזיר את המצב ככל שניתן לקדמותו וכמובן מבחינה פונקציונלית, שההחלמה תהיה קצרה וקלה ושלא תהיה פגיעה באיכות החיים לאחר מכן.

תוך כמה זמן כל "הכיף" הזה עובר?a new mother and her newborn baby on thr bad

לרוב התפרים נמסים בתוך 7-10 ימים.

יתכנו כאבים בימים הראשונים אבל הכאב אמור להיחלש ככל שהזמן חולף.

ניתן להשתמש בכדורים נגד כאבים, שמנים להרגעה ויש גם מוצרים כגון ספריי ALOFIRST או רסקיו לטיפול מקומי.

ביומיים הראשונים ניתן להשתמש בפדים קפואים (ניתן לטבול במים מעורבבים במגנזיום) בכדי להפחית את הנפיחות והבצקת. והכי חשוב, לשטוף כל יום בעדינות עם מים פושרים ולייבש היטב לאחר מכן.

הדבר שחשוב לדעת, לעתים התפרים נעשו באופן הדוק מידי, ולכן אם הכאבים לא משתפרים לאחר יומיים-שלושה ובודאי אם חלה החמרה בכאבים, יש לגשת ולהיבדק. לעתים ישנה דלקת הדורשת טיפול וברוב המקרים שחרור והסרה של תפר בודד או יותר, מקלים באופן מיידי על הכאבים ועל ההרגשה.

במקרים מסויימים, וככל שהחתך או הקרעים היו נרחבים ומורכבים, יתכנו הצטלקויות מקומיות. ברוב המקרים הדבר יכול לגרום להפרעה אסתטית בלבד, בחלק מהמקרים אי נוחות וכאבים בעת יחסי מין ולמרבה המזל במיעוט המקרים פגיעה וחסימה של הכניסה לנרתיק באופן שלא מאפשר קיום יחסי מין תקינים.

במקרים כאלה חשוב לא להתבייש ולפנות לבדיקה.

כרופא שמתמחה בניתוחים פלסטיים גינקולוגים, אני נתקל בלא מעט מקרים של נשים ש"סחבו" בעיות כאלה במשך שנים, רק משום שהתביישו להתלונן ולהציף את הבעיה בפני הרופאים שלהם.

אני מפציר בכן, לא לסבול בשקט ואם אתן סובלות מבעיות של כאבים לאחר הלידה או מהצטלקויות לא תקינות לפנות לבדיקה ויעוץ מתאימים.

ותמיד תזכרו, שלא משנה מה תעשו והאם תצליחו למנוע חתך או קרע, התוצאה הנפלאה והמרגשת של תינוק חדש בבית, שווה את הכל…אחרת אני לא רואה סיבה למה לא לעשות את זה עוד פעם….

מאחל לכולכן, היריון מושלם ולידה קלה נטולת שריטות….

אני כאן עבורכן לשאלות והתייעצויות – ד"ר בני שכטר, מומחה ברפואת נשים, מיילדות, טיפול בכאבים ובניתוחים אסתטיים גינקולוגים – גם בדף הפייסבוק העסקי.

מעוניינת להימנע מחתך חיץ?

מלאי תוכנית לידה ויזואלית ועזרי לצוות הרפואי לדעת מה חשוב לך

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב google

עוד
בבלוג